כפי שכתבתי במאמרים העוסקים בעיצוב האתר, אני ממליץ בחום לעבוד עם מעצב/ת גרפי/ת מקצועי/ת ומנוסה בתחום של בניית אתרים. לפני שמתחילים לעבוד עם מעצבת, חשוב מאוד לחתום על חוזה. החוזה הוא נדבך חשוב בתהליך של בניית אתר לארגון, מכיוון שהוא מפרט את הדרישות של הארגון מהמעצבת, את תהליך העבודה, ובעיקר את כל התוצרים הסופיים אשר אתם מצפים לקבל ממנה בסיום תהליך העבודה.
סעיפים חשובים לכלול בחוזה:
- המחיר לשעת עבודה שלוקחת המעצב, וציון אם סכום זה הוא גם התעריף השעתי אשר המעצבת תגבה על תיקונים שידרשו ממנה לאחר אישור העיצוב הסופי על ידי הארגון.
- היקף השעות המוערך של הפרויקט והערכה של לוח הזמנים.
- סכום סופי לתשלום על הפרויקט. לעיתים הוא לא יהיה זהה למכפלה של המחיר לשעת עבודה x היקף השעות המוערך, אם המעצבת הסכימה במסגרת מו"מ לתשלום נמוך יותר ממכפלה זו, ולפעמים פשוט מעגלים למספר מעט גבוה או נמוך יותר, מסיבות אסתטיות נטו – על מנת שהסכום יהיה עגול ועל מנת למנוע בלבול.
- מספר הסקיצות הראשוניות אשר המעצבת מחויבת לספק ללקוח בשלב העיצוב הראשון. בדרך כלל, הסטנדרט הוא לספק 2-3 גרסאות ראשוניות שונות לעיצוב של דף הבית בלבד. העיצוב של שאר דפי האתר נגזר בדרך כלל מהעיצוב הנבחר של דף הבית.
- מספר סבבי "פינג-פונג". סבב "פינג-פונג" הוא סבב של איסוף הערות ותיקונים ויישומם בטיוטת העיצוב. תהליך העבודה בדרך כלל מתנהל בצורה הבאה:
- עיצוב טיוטות לדפים השונים
- העברת הטיוטות ללקוח (הארגון)
- הארגון רושם את כל ההערות שיש לו והשינויים הרצויים בטיוטה ומעביר אותם למעצבת
- המעצבת מיישמת את ההערות והשינויים, ומחזירה ללקוח את הטיוטה החדשה
המטרה בהגבלת סבבי הפינג-פונג היא למקד את הארגון והמעצב לעבוד בצורה מסודרת, ולמנוע מצב שבו "טוחנים" את המעצבת עם כמות גדולה של הערות המתקבלת ב"טפטוף" רציף. בפועל, התהליך הוא יותר זורם ומעצבים הם הרבה יותר גמישים. הסעיף הזה נועד להגן על המעצבת במקרים בהם הלקוח מגזים, ומניסיוני האישי, קיומו מוצדק. אני ממליץ לארגון לקבל את זה, כל עוד מספר הסבבים שדורשת המעצבת הוא סביר. אני ממליץ לארגון לקבוע עם המעצבת בסביבות ה-3 סבבי פינג-פונג בחוזה.
- תיאור מפורט עד כמה שניתן של התוצאה שאתם מצפים לה מהמעצבת.
- אני ממליץ לדרוש שהתוצאה הסופית תכלול עיצובים לדסקטופ, טאבלט למובייל, או לפחות לדסקטופ ולמובייל. פעמים רבות הדבר לא נידון עם המעצב, והוא מספק עיצוב לדסקטופ בלבד. חווית המשתמש במכשירים ניידים שונה מאוד מחוויית המשתמש במחשבים. לכן, יש סיכוי שעיצוב רספונסיבי לדסקטופ, ללא התאמות מיוחדות למובייל, יביא לתוצאות לא טובות מבחינת ביצועי מהירות האתר ומבחינת חוויית המשתמש באתר.
- תנאי תשלום: יש מעצבים שמעדיפות לקבל תשלום מלא בסוף העבודה, ויש מעצבים שדורשים מקדמה. תסכמו על חלוקת תשלום שנוחה לכם, אין ממש סטנדרט מקובל בתחום. רצוי לציין אמצעי תשלום (העברה בנקאית, צ'ק, פייפאל, כרטיס אשראי…).
- סעיף יציאה: יש מעצבים המוסיפים סעיף אשר מעניק להם זכות להפסיק את העבודה בכל שלב של הפרויקט במקרה של התנהגות לא הולמת מצד הלקוח, עיכוב במתן פידבק, עיכוב בשליחת חומרים ו/או הגזמה בכמות הסקיצות שהלקוח דורש. במידה והמעצבת מעוניינת בסעיף כזה, אתם יכולים להוסיף סעיף הפוך. כמובן שעל הסעיף לציין שכל עבודה שנעשתה ע"י המעצבת עד לרגע הפסקת העבודה, תתומחר לפי שעות העבודה.
- כמובן, חתימת המעצבת וחתימת נציג ארגון מורשה חתימה.
האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.