העולם המקצועי של בניית האתרים מלא בשורה ארוכה של מונחים מקצועיים שיכולים להיות זרים ומבלבלים למי שלא מעורה בתחום. הפוסט הזה מטרתו לעשות סדר בכמה ראשי תיבות נפוצים שמשתמשים בהם בתחום בניית האתרים.
חשוב לי לציין כי זהו פוסט מתעדכן – אני מדי פעם מוסיף ראשי תיבות "חדשים" לרשימה, אז שווה להתעדכן "פעם ב".

נתחיל?

SEO

Search Engine Optimization

בקצרה – אופטימיזציה למנועי חיפוש. באריכות – המונח SEO כולל בתוכו תחום שלם שעוסק בשיפור המיקום של אתרי אינטרנט בתוצאות של מנועי חיפוש. מנועי חיפוש משתמשים באלגוריתמים שמנתחים אתרי אינטרנט לפי מגוון רחב של פרמטרים. כשמבצעים חיפוש (שאילתא) במנוע חיפוש, המנוע מציג את כל התוצאות לאותה שאילתא לפי סדר הרלוונטיות של כל תוצאה. סדר הרלוונטיות נקבע על ידי האלגוריתמים.

Onpage SEO – חלק מהפרמטרים שקובעים את הרלוונטיות של עמוד אינטרנט למונחי חיפוש מסוימים הם מבנה ותוכן דף האינטרנט. מנועי החיפוש מספקים הנחיות לבעלי אתרים הכוללות שורה של כללים, כמו שימוש בתגיות HTML מסוימות, שמירה על היררכיה נכונה של כותרות, שימוש בתוכן מקורי ורלוונטי, קישורים לדפים נוספים באתר ולאתרים נוספים שקשורים לנושא שבו עוסק הדף ועוד.

Offpage SEO – שם כללי לכל הפרמטרים שקובעים את הסמכות (authority) של דף אינטרנט, כולל אילו וכמה אתרים איכותיים ורלוונטיים מקשרים לאותו דף (ואתר), כמה הדף (והאתר) מאוזכר ברשתות החברתיות (social media signals), ועוד.

HTML

HyperText Markup Language

שפת סימון שבה נכתב המבנה של דפי אינטרנט. שפת סימון זו מורכבת מתגים שנראים כך: <tagname>. זוהי לא שפת תכנות, אלא רק שפה המסמלת לדפדפנים את ההיררכייה של כל האלמנטים בדף אינטרנט. שפת הסימון (כמו שקורה גם בשפות תכנות) נקבעת ע"י ארגון שחברים בו חוקרים וחברות שעוסקות בתחום האינטרנט, ופעם בכמה שנים מעדכנים אותה עם יכולות חדשות. הגרסה האחרונה היא HTML5, והיא יצאה לאוויר באוקטובר 2014.

CSS

Cascading Style Sheets

שפת עיצוב שבה משתמשים על מנת לעצב את האתר – צבעים, מיקום, פונטים (גודל, סוג פונט, עובי…), שוליים פנימיים וחיצוניים, יישור (שמאל, ימין, מרכז, מתיחה לשני הצדדים), גובה ורוחב של אלמנטים, ועוד אינסוף אפשרויות. כמו HTML, גם ל-CSS יש גרסאות, כאשר כל גרסה מעניקה גמישות גדולה יותר ואפשרויות רבות יותר לעיצוב האתר. הגרסה האחרונה של CSS היא CSS3, אם כי אפילו גרסה זו אינה נחשבת טכנית "סופית" והיא עדיין מתפתחת בהדרגה. כל הדפדפנים המודרניים מהשנים האחרונות כבר מיישמים את הרוב המכריע של יכולות ה-CSS3.

SSL

Secure Sockets Layer

פרוטוקול קריפטוגרפי שנוצר ע"י חברת Netscape בשנות ה-90, המאפשר להצפין תקשורת שעוברת בין מחשבים. רוב הסיכויים שתתקלו בראשי התיבות הללו במסגרת הביטוי "תעודת SSL" (SSL Certificates).

תעודת SSL (או TLS) היא קובץ קטן שיושב על שרת אחסון האתר ומכיל צמד "מפתחות", שהם למעשה צירוף של תווים שמשמשים לפיענוח והצפנה של התקשורת בין שרת האחסון לדפדפן/שרת שפונה אליו.

תעודות SSL מונפקות ע"י חתמים (Certificate Authority). רוב החתמים גובים כסף (ולא מעט) על הנפקת התעודה, אך יש חתם אחד גדול שמנפיק תעודות SSL בחינם בשם Let’s Encrypt. כשאתם מחפשים שרת אחסון (או שבונה אתרים מציע לכם לאכסן דרכו), מומלץ מאוד לבדוק אם השרת תומך בהתקנה פשוטה וחידוש אוטומטי של תעודות Let’s Encrypt.

TLS – ראשי התיבות של Transport Layer Security, שהוא בעצם פרוטוקול המהווה גרסה חדשה ומשודרגת של SSL. כשאתם מתקינים תעודת SSL בשרת, אתם למעשה ברוב המכריע של המקרים מתקינים תעודת TLS.

למידע נוסף, אני ממליץ לכם לקרוא את הפוסט (הקצר יותר) על SSL, TLS, ו-HTTPS

HTTP

Hypertext Transfer Protocol

פרוטוקול תקשורת שמהווה דרך התקשורת הבסיסית לכל תקשורת האינטרנט. פרוטוקול הוא סדרה של כללי תקשורת שמוסכמים על כל הגופים שמשתמשים בו.

HTTPS

HTTP Secure

הרחבה של פרוטוקול HTTP שמאפשרת ביצוע תקשורת מאובטחת על בסיס תעודות TLS (לשעבר SSL). ל-HTTPS קוראים גם HTTP over TLS ו-HTTP over SSL. ניתן לבצע תקשורת מאובטחת עם HTTPS רק במידה ובשרת מותקנת תעודת SSL תקינה בתוקף.

JS

Javascript

שפת תכנות שמאפשרת יצירת אתרי אינטרנט דינמיים. ג'אווהסקריפט היא שפת התכנות הנפוצה ביותר בפיתוח אתרי אינטרנט.

רק להבהיר, אין קשר בין Java ל-Javascript.

למתקדמים:

ג'אווהסקריפט היא שפה מתפרשת (interpreted programming language), כלומר, שאין צורך לקמפל (compile) אותה לפני ההרצה. קימפול הוא למעשה המרה של הקוד שכתוב באותיות שאנו מבינים, לשפת מכונה שמומרת לאותות חשמליים (רצפים של 0 ו-1). מה שמפרש את ה-JS הוא בעצם מנוע שמהווה חלק מדפדפן האינטרנט. המנוע הנפוץ ביותר בשימוש היום (אשר משמש גם לעיבוד של JS בצד שרת, NodeJS) הוא V8 של גוגל (שנמצא בדפדפן כרום). מנוע V8 כתוב ב-C++.

PHP

PHP: Hypertext Preprocessor

שפת תכנות המשמשת בצד-השרת (כלומר, הקוד רץ בשרת האחסון ולא בדפדפן של הגולש), המאפשרת יצירה של אתרים דינמיים על בסיס מידע שיושב בקבצים ובמסדי נתונים (דטאבייסים) בשרת.

וורדפרס, מערכת ניהול התוכן המפורסמת והנפוצה ביותר בעולם, כתובה בעיקר ב-PHP.

הבסיס לשפה פותח ע"י אדם בודד בשם רסמוס לרדורף, ששחרר גרסה ראשונה בשנת 1995. אז, ראשי התיבות סימלו Personal Home Page. בשנת 1997, זאב סורסקי ואנדי גוטמנס הישראלים (כבוד!) יצרו את PHP גרסה 3, והם שינו את שמה לשם הרקורסיבי המקובל היום.

DNS

Domain Name System

DNS זה למעשה טבלה. אם נפשט, יש בטבלה שתי עמודות, שאחת מכילה כתובות אינטרנט של אתרים (דומיינים, כמו www.google.com), והשניה מכילה את כתובות ה-IP (למשל, 192.168.0.1) של השרתים שבהם מאוחסנים אותם אתרים. כתובות IP הם כמו כתובות של בתים (מדינה, מחוז, רחוב, מספר וכו'), רק ליישויות אינטרנט.

ישנם שרתי DNS בכל העולם, כולם באופן תיאורטי מכילים את אותה טבלה. כאשר מבצעים שינוי של דומיין, שרתי ה-DNS ברחבי העולם מתעדכנים בהדרגה עד שבכולם הטבלה מעודכנת עם אותם ערכים.

 

יש ראשי תיבות שנתקלתם בהם ואינכם מכירים? יש ראשי תיבות שלדעתכם כדאי שאכלול בפוסט? ספרו לי בתגובות!

אהבתם את הפוסט? שתפו עם חבריכם!

כתיבת תגובה