אפיון לאתר הוא הדבר הראשון שעושים בתהליך בניית האתר, עוד לפני שהמעצב/ת וחברת בניית האתרים מתחילים לעבוד. כמו כן, מדובר אולי בחלק החשוב ביותר בכל תהליך היצירה של אתר חדש לארגון, והוא גם החלק היחיד בתהליך שבו הארגון הוא הפעיל העיקרי. בסופו של תהליך האפיון, לכולם צריך להיות ברור איך האתר נראה, איך הוא אמור להיות בנוי ואיך הגולשים אמורים להשתמש בו. אפיון נכון יכול לחסוך לארגונים המון זמן, כסף, כאב ראש, אכזבה, ואי-הבנות עם המעצב/ת וחברת בניית האתרים.
ההיגיון מכתיב שהארגון אמור לדעת איך הוא רוצה שאתר האינטרנט שלו ייראה, מה התוכן שיהיה בו ומה יהיו הפונקציות שהוא ימלא. עם זאת, המציאות שונה מאוד ברוב המקרים; האינטרנט הוא תחום מורכב ולרוב זר למלכ"רים כמו עמותות ומוסדות ציבוריים. בעקבות כך, לעתים קרובות ארגונים אלו מתקשים לגבש אסטרטגיית אינטרנט שתשרת אותם בצורה הטובה ביותר. פרק זה במדריך בא לסייע לכם, המלכ"רים, לעבוד מסודר בתהליך האפיון ולהגיע מוכנים למעצב ולבונה האתר עם חזון מסודר ככל הניתן לאופן שבו אתם רוצים שהאתר שלכם ייראה וייבנה.
אחת המטרות של תהליך האפיון הוא תיאום ציפיות בין הארגון למעצב ובונה האתרים. תיאום ציפיות הוא חשוב בתהליך בניית האתר הארגוני, כבר מההתחלה, מפני שהוא מונע אי-הבנות ואי-נעימויות, טעויות של המעצב ו/או בונה האתר, ועוד.
מה כולל בדרך כלל תהליך האפיון?
השלבים העיקריים בתהליך האפיון לאתר תדמית ארגוני בסיסי:
- מטרות האתר. מעבר על מטרות הארגון בכלל, מטרותיו השיווקיות בפרט, והגדרת מטרות ספציפיות שהארגון רוצה שהאתר יסייע לארגון להשיג. לדוגמה, הצגת הארגון ופעילותו, גיוס תרומות או גיוס מתנדבים. הפרק הבא אחרי מאמר המבוא עוסק ספציפית בנושא קביעת מטרות לאתר.
- הגדרת קהלי היעד. ככלל, כאשר מתכננים, מעצבים ובונים אתר, לכל מטרה שהיא, החשיבה צריכה להתנהל לפי כלל זהב של "המשתמש במרכז". זהו נושא חשוב מאוד להצלחת כל אתר בכל תחום שהוא, ולכן אני מאוד ממליץ לא לפספס את הפרק בנושא קהלי היעד באתר.
- תכנון מבנה האתר. קביעת מבנה האתר הוא כנראה החלק המסובך ביותר בתהליך האפיון, והוא מושפע ישירות ממטרות הארגון והאתר שהוגדרו ומקהלי היעד להם הוא פונה. בשלב זה של האפיון מחליטים לגבי חלוקת הנושאים באתר, קובעים היררכיה כללית לאותם נושאים, מחליטים על התפריט\ים שרוצים שיהיו באתר, איך דף הבית יהיה בנוי, ועוד. כמו כן, בתהליך זה יוצרים שרטוטים פשוטים (בשפה המקצועית: "מוק-אפים", מאנגלית: mock-ups) עם מבנה בסיסי לדפי האתר. אתר בבסיסו מורכב משלושה חלקים:
- ה-header, החלק בראש העמוד שכולל בדרך כלל את הלוגו והתפריט
- תוכן הדפים, שבצורתו הבסיסית ביותר הוא כותרת, טקסט וכותרות משנה בלבד
- ה-footer, החלק בתחתית העמוד שבדרך כלל כולל קישורים לעמודים החשובים באתר, הצהרת זכויות יוצרים, קישורים לדרכי יצירת קשר, ולעיתים גם קרדיט למעצב ובונה האתר.
להסברים נרחבים ודוגמאות, קראו את הפרק המרחיב אודות אפיון מבנה האתר.
- פיצ'רים מיוחדים. כל פונקציה מעבר למבנה הבסיסי שתואר בסעיף הקודם, החל מגלריות תמונות, גלריות וידאו, טיקר חדשות (חלון קטן של חדשות רצות, כמו ב-ynet), ועד לדברים מורכבים יותר כגון אזור ייעודי למשתמשים רשומים בלבד עם שמות משתמש וסיסמא – עשויים לגרור עלויות נוספות, ככל שהמורכבות עולה.
חשוב לציין שבאתרי וורדפרס, ישנן תבניות שיש בהן פונקציות כגון גלריית תמונות ו\או וידאו מובנות בתבנית, ויש לברר זאת כדי לראות שלא גובים מכם אקסטרה על כלום. כמו כן, ייתכן ולפונקציה מסוימת שתרצו באתר יש לעיתים תוסף שניתן להורדה בחינם והטמעה יחסית בקלות, וגם על כך יש לתת את הדעת, אם כי גם מציאת תוסף מתאים לאתר והטמעתו בצורה אידיאלית (או פיתוח של תוסף מאפס) היא עבודה שלוקחת זמן ודורשת ידע, ובהתאם לכך דורשת תגמול בפני עצמה. חשוב לא לבטל לאחר יד את עבודתו של בונה האתר, גם במקרה של שימוש בתוספים "מוכנים מהקופסא".